حماس خواستار تشکیل کمیته حقیقت‌یاب بین‌المللی شد نبیه‌بری: حزب‌الله به آتش‌بس پایبند و با ارتش هماهنگ است واکنش اروپا به تعرفه‌های جدید آمریکا غریب‌آبادی: گزارش آژانس با هدف استفاده سیاسی بر برخی ادعا‌های بسته شده تمرکز دارد کشتاری جدید در مرکز توزیع غذا در جنوب غزه با ۳۰ شهید و ۱۲۰ زخمی انگلیس به دنبال خرید جنگنده‌های آمریکایی با قابلیت استفاده از تسلیحات اتمی تاکتیکی عراقچی به گروسی: ایران به هر تحرک نامناسب اروپا واکنش مقتضی نشان می‌دهد الجولانی: ما و اسرائیل دشمنان مشترک داریم / مهره کسی نیستم المیادین: تهران به اروپا درباره هرگونه تشدید تنش هشدار داده است همسر نتانیاهو: ترامپ و شوهرم قربانی «دولت‌های پنهان» هستند وزیر خارجه عربستان وارد دمشق شد ادعای برخی رسانه‌های غربی به نقل از آژانس: ایران تولید اورانیوم ۶۰ درصدی را تسریع کرده است «ناوگان آزادی» فردا به مقصد غزه حرکت می‌کند عراقچی: انرژی هسته‌ای حق مسلم مردم ایران است / سیاست خارجی نه شرقی و نه غربی به معنای نفی روابط با غرب و شرق نیست ترامپ: تعرفه فولاد به ۵۰ درصد افزایش می‌یابد
یادداشت اختصاصی حنیف غفاری، کارشناس مسائل بین‌الملل؛

رونوشت ویتکاف از نسخه کیسینجر

مرگ راهبردنویس مشهور آمریکایی باعث نشد سایه راهبرد واگذاری سرزمین‌های اوکراین از اتاق‌های فکر وابسته به دولت آمریکا محو شود. نماینده ویژه ترامپ اکنون نه تنها کلیت ایده کیسینجر را تأیید، بلکه مصادیقش را نیز خطاب به مقام‌های اوکراینی مشخص کرده است.
حنیف غفاری؛ کارشناس مسائل بین‌الملل
تاریخ انتشار: ۱۰:۵۹ - ۰۲ ارديبهشت ۱۴۰۴ - 2025 April 22
کد خبر: ۲۷۶۰۸۳

رونوشت ویتکاف از نسخه کیسینجر

 

به گزارش «راهبرد معاصر»؛ ولودیمیر زلنسکی، رئیس جمهور اوکراین شدیدا از استیو ویتکاف، نماینده ویژه دولت آمریکا بابت مواضع اخیر وی نگران و خشمگین است. هرچند رئیس جمهور اوکراین دیگر حتی امکان ابراز خشم و نارضایتی را ندارد، اما آن را نشانه ای آشکار و هشداردهنده  برای تجزیه رسمی کشورش در روند انعقاد توافق آتش بس تلقی می کند.

مواضع اخیر ویتکاف را می توان ترجمانی گویا از مواضع جنجالی هنری کیسینجر راهبردنویس مشهور آمریکایی در ماه های ابتدایی جنگ اوکراین تلقی کرد

 

زلنسکی از ویتکاف به خاطر گفتن این موضوع که مالکیت «پنج منطقه الحاقی» به روسیه موضوع اصلی حل مناقشه است، آزرده خاطر شد. زلنسکی می گوید، بحث در مورد این موضوعات خارج از صلاحیت نماینده ویژه ترامپ است. منظور ویتکاف از «پنج منطقه» دونتسک، لوگانسک، زاپوروژیه، خرسون و کریمه است. به عبارت بهتر، ویتکاف به زلنسکی گوشزد کرد، باید در توافق نهایی آتش بس با روسیه، از یک سو متعهد شود کشورش حداقل تا دو دهه عضو پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) نخواهد شد و از سوی دیگر، کی یف باید از حاکمیت خود بر پنج نقطه راهبردی و محل مناقشه با روس ها صرف نظر کند.

 

مواضع اخیر ویتکاف را می توان ترجمانی گویا از مواضع جنجالی هنری کیسینجر راهبردنویس مشهور آمریکایی در ماه های ابتدایی جنگ اوکراین تلقی کرد. کیسینجر در ماههای پایانی عمر خود به اعضای پیمان آتلانتیک شمالی و حتی مقام های اوکراینی توصیه کرد، هرچه سریع تر با واگذاری رسمی کریمه و برخی نقاط دیگر از خاک اوکراین  به روسیه، به جنگ چندلایه و غیر قابل پیش بینی شکل گرفته پایان دهند. در آن زمان، پیشنهاد کیسینجر با انتقاد و عتاب شدید دموکرات های کاخ سفید و اعضای اروپایی ناتو مواجه شد. حتی دولت اوکراین در بیانیه ای کیسینجر را عنصر نامطلوب خارجی تلقی کرد.

 

اکنون ویتکاف مواضع کیسینجر را به گونه ای عینی تر بازنشر داده است. مرگ کیسینجر نیز منجر به آن نشد که سایه «راهبرد واگذاری سرزمین های اوکراین» از اتاق های فکر وابسته به دولت دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا محو شود. ویتکاف اکنون نه تنها کلیت ایده کیسینجر را تأیید نموده، بلکه مصادیق آن را نیز خطاب به مقام های اوکراینی مشخص کرده است.

 

در این میان تلاش های زلنسکی برای دستیابی به راهکاری جدید میان ادامه وضعیت موجود و الگوی پیشنهادی آمریکا بی نتیجه باقی مانده و چشم اندازی نیز برای آن متصور نیست. رئیس جمهور اوکراین به وضوح آگاه است که حتی برخی اعضای اروپایی عضو پیمان آتلانتیک شمالی خود را برای پیاده سازی نهایی الگوی ذهنی و عملیاتی ترامپ در روند انعقاد پیمان آتش بس احتمالی در جنگ آماده می کنند.

 

در چنین وضعیتی زلنسکی نه صرفا با یک تصمیم قطعی بلکه با یک الگوی از پیش طراحی شده مواجه است که دولت ترامپ خود را نسبت به اجرایی ساختن آن مشتاق نشان می دهد. این بدترین سناریویی است که زلنسکی و همراهانش در قدرت تصور داشته اند. در چنین موقعیتی نام ویتکاف نیز به مانند نام کیسینجر تبدیل به نماد شکست اوکراین در جنگ شده و حتی مسیر ابتکار و تنفس حداقلی اروپاییان عضو پیمان آتلانتیک شمالی در این معادله پیچیده و چندمجهولی را نیز کمرنگ و بلکه بی رنگ کرده است. 

 

ارسال نظر